Czy polska kuchnia jest niezdrowa

Od pokoleń jesteśmy przyzwyczajeni do jadania typowo polskich dań, trudno sobie wyobrazić życie większości z nas bez stałej obecności na naszych stołach takich potraw jak klasyczny polski schabowy, bigos, różnego rodzaju zupy czy pierogi. Tymczasem wiele osób, uznających się za specjalistów od zdrowego żywienia, bardzo krytykuje dania kuchni polskiej, tej tradycyjnej, wskazując, że są one bardzo niezdrowe, tłuste i tuczące. Czy rzeczywiście wszystko w polskiej tradycyjnej kuchni jest smaczne, jednak tak bardzo niezdrowe? Jak to często bywa w takich razach, prawda leży gdzieś po środku – są na pewno w naszej kuchni pewne dania, które niekoniecznie można jeść bez ograniczenia, są jednak i takie, które w niczym nie ustępują – pod względem zdrowotnym czy wartości odżywczych – daniom z innych krajów, uznanych powszechnie za bardzo zdrowe. Przykładem może być kiszona kapusta, która przecież zawiera bardzo dużo witaminy C oraz innych wartościowych składników odżywczych. Podobnie ziemniaki, niedoceniane przez dietetyków, a obecne na naszych stołach w dużych ilościach, są lekkostrawne, zawierają duże ilości witaminy C.

www.uroda.info.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzęstoskurcz komorowy
Następny artykułUroda i zdrowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here