czy cebula jest zdrowa

Cebula- warzywo o niezbyt dużych rozmiarach, ale o wielkich właściwościach. Ze względów na właściwości bakteriobójcze i dużą zawartość witaminy C, w porze takiej jaką mamy w chwili obecnej, sprawdza się idealnie na przeziębienie w formie syropu oraz zwiększenie odporności dzięki zawartości fosforu, krzemu, magnezu. cynku i siarki. Zadając sobie pytanie: czy cebula jest zdrowa, wydaję się, że odpowiedź na to pytanie nie będzie stanowiło większych problemów.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka

Jeżeli w naszym menu często występuje cebula oraz czosnek, to jesteśmy osobami ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory niż te osoby, które raczej od cebuli stronią. Występuje prawdopodobieństwo, iż jedzenie cebuli każdego dnia w tygodniu, zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, a także obniża ryzyko raka jamy ustnej, gardła, jajników oraz nerek.
Uważa się również, że kwercetyna, czyli związek, którego źródło znajduje się w cebuli, zapobiega także rozwojowi raka trzustki, w porównaniu do osób nie jedzących cebuli i czosnku.

cebula

Zapobiega zakrzepom, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia.

Dzięki wysokiej zawartości potasu, przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Wśród licznych właściwości, możemy również wymienić jej działania, które rozrzedzają krew i przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów. Badania dowodzą, że codzienne spożywanie jednej, surowej cebuli przez okres dwóch miesięcy, sprawia, że wzrasta poziom cholesterolu HLD, a obniża się LDL.

|- Na trawienie i zaparcia.
W surowej postaci nie jest wskazana osobom z chorą wątrobą lub woreczkiem żółciowym. W przypadku, gdy jesteśmy zdrowi możemy ją zjadać surową lub podduszoną na wodzie i wtedy działa przeciw zaparciom.

– Po kuracji antybiotykowej.
Ze względu na działanie grzybobójcze, powinny ją zjadać w postaci podduszonej na wodzie, z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu, osoby, które zakończyły kurację antybiotykową.

– Dobra na kaca.
Aby poprawić pracę przemęczonej alkoholową libacją wątroby, zalecanym i sprawdzonym sposobem jest zupa cebulowa.

– Cebula, a cukrzyca.
Bez obaw cebulę mogą spożywać diabetycy, gdyż surowa obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu można zmniejszyć dawkę insuliny. Ponadto w cebuli znajduje się hormon roślinny o nazwie glukokinina, który zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób, które są w grupie dużego ryzyka.

– Na trądzik i blizny.
Papkę z ugotowanej cebuli, stosuje się przy leczeniu wrzodów na skórze. Chłodną masę nakłada się na zmienione chorobą miejsce i umocowuje się opatrunek. Zabieg należy wykonywać nawet kilka dni, aż wrzody całkowicie się wygoją. Plusem tego leczenia jest to, że nie pozostają żadne blizny.

Takie same okłady można wykonywać w przypadku występowania: stanów zapalnych żylaków, okostnej, odmrożeń, oparzeń, czyrakach, a nawet trądziku. Można także stosować ją na hemoroidy. Wacik z odrobiną cebuli, wkładany do ucha głównie u starszych osób, powoduje znacznie zmniejszenie szumu w uszach. Natomiast błonka, która znajduje się między warstwami cebuli, działa jako opatrunek antyseptyczny.

– Syrop oraz wino z cebuli na kaszel.
Silne działanie dezynfekujące oraz łagodzące, sprawia, że idealny na kaszel jest syrop z cebuli. Natomiast wino cebulowe chroni przed infekcjami i wzmacnia ogólną odporność.

– Po ukąszeniu pszczoły i komara.
Z racji na duże właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i odkażające, w momencie ukąszenia przez pszczołę bądź komara, zalecane jest przyłożenie plastra cebuli w miejsce ukąszenia. Zostanie złagodzony odczyn zapalny, a także zmniejszy się odczucie pieczenia i bólu.

cebula jest zdrowa

– Zapobiega anemii.
Obecność cebuli np. w sałatce, pozwala na lepsze przyswajanie się żelaza z innych produktów w niej występujących. Sama w sobie też zawiera ten pierwiastek.

– Wspomaga usuwanie toksyn, zanieczyszczeń i produktów ubocznych z organizmu, dzięki obecności siarki.
Jednak jak się niestety okazuje, cebula oprócz swych licznych zasług, może również zaszkodzić osobom zmagającym się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami dotyczącymi układu pokarmowego. Również niewydolność serca zmusza do wyeliminowania jej z diety. Duża jej ilość wzmaga objawy zgagi, u osób cierpiących na tą dolegliwość.

Po przeanalizowaniu plusów i minusów, możemy odpowiedzieć sobie na pytanie, że cebula na pewno jest zdrowa, lecz niestety nie wszyscy mogą korzystać z jej zdrowotnych właściwości. Istnieją niestety przypadki, w których mogłaby narobić więcej szkód niż pożytku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here