Sushi

Dlaczego Polacy coraz chętniej odwiedzają restauracje z sushi? Czym wyróżnia się japońska kuchnia na tle innych azjatyckich? Co najbardziej przyciąga gości takich miejsc? Okazuje się, że prócz różnorodności smaków ogromne znaczenie ma również wygląd przygotowywanych potraw. A jeśli czegoś sushi odmówić nie można, to ich estetyki podawania.

Ozdoba czy jedzenie?

Nawet zamawiając sushi na wynos otrzymuje się w pięknie przygotowanym opakowaniu, z ładnymi warzywnymi czy roślinnymi dekoracjami. Jednak prawdziwa sztuka ozdabiania sushi dzieje się w samej restauracji, gdy dostajemy je podane do stolika. W zależności od przygotowanego zestawu z hosomaki, uramaki czy futomaki albo z popularnymi california rolls, sushi chef podaje je ułożone w fantastyczne kolorowe kompozycje. Taka potrawa nie tylko cieszy kubki smakowe, ale i przede wszystkim zachwyca wzrok każdego gościa.

Łączenie różnych smaków

W sztuce przygotowywania sushi ważne jest odpowiednie połączenie składników. Głównym elementem potrawy pozostaje ryż, ale oprócz niego istotna jest też jakość użytego nori (czyli sprasowanych liści alg) i „wkładu”. Tutaj z kolei ważną rolę pełni surowa ryba, którą można zastąpić albo uzupełnić warzywami, owocami, serkiem (maziastym i dość zwartym). Najczęstszymi dodatkami są ogórek świeży, awokado, mango, marynowana rzepa, marynowany bambus, serek typu philadelphia oraz paluszki krabowe znane jako surimi. W praktyce jednak wnętrze rolki zależy wyłącznie od wyobraźni przygotowującego ją kucharza i nie ma pod tym względem większych ograniczeń.

Sushi, sashimi, nigiri…

Tradycyjne sushi https://takamisushi.pl/ znane z japońskich uliczek to klasyczne hosomaki. Cechuje je jeden, maksymalnie dwa składniki owinięte w ryż i nori. Bardziej europejskie odmiany to uramaki, czyli sushi odwrócone (z ryżem na górze) oraz kolorowe, bardzo bogate rolki typu california, które przywędrowały do naszych restauracji prosto ze Stanów Zjednoczonych. W Japonii bardzo często jada się również nigiri – bardzo prosty rodzaj sushi, gdzie kulka ryżu jest oblepiona kawałkiem świeżej albo wędzonej ryby bez żadnych innych dodatków.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here