Syfony dla wyposażenia gastronomii

0
214
Syfony dla wyposażenia gastronomii

Syfony to poręczne i profesjonalne urządzenia, które z powodzeniem i dokładnością wyczarują bitą śmietanę lub ciepłe sosy na przygotowane wcześniej desery. Każdy profesjonalny kucharz, czy cukiernik powinien posiadać wprawę w przygotowywaniu słodkości. To właśnie syfony sprawiają, że praca jest szybka i łatwa. Designerski wygląd i funkcjonalność są wszystkim, czego potrzebuje specjalistyczna kuchnia. Ponadto sprawna ręka cukiernika i zamiłowanie do słodkości. Jak wybrać odpowiedni syfon? Tańsze wersje są typowymi domowymi sprzętami, z którymi poradzi sobie wprawiona w wykonywaniu deserów gospodyni domowa. W goga-gastro.pl znajdują się również te profesjonalne, które z pewnością znajdą zastosowanie w gastronomi, hotelarstwie oraz do domowych zapleczy kuchennych, w których wykonuje się dużą ilość tortów, babeczek i innych produktów na szeroką skalę. Wybór odpowiedniego będzie zależał głównie od naszych potrzeb. Pierwszym ważnym czynnikiem jest jego pojemność. Syfony podzielone są na te, które posiadają pół litra oraz 1 litr pojemności. Na górze każdego z nich znajduje się pojemnik, w którym z łatwością umieścimy naboje do sporządzenia bitej śmietany, kremów czy pianek. Należy pamiętać o dobraniu odpowiednich naboi do posiadanego modelu. Profesjonalne syfony zawierają również dodatkowe akcesoria, takie jak szczoteczki i miseczki do mieszania, zamienne końcówki o różnych kształtach, czy samą szczotkę do czyszczenia. Z jakiego materiału powinien być wykonany syfon? Rynek oferuje dwa rodzaje syfonów. Pierwsze z nich to plastikowe obudowy, które sprawdzą się przy jednorazowych potrzebach. Jeżeli zależy nam jednak na dobrej jakości profesjonalnym i odpornym sprzęcie, zwróćmy szczególną uwagę na syfony z aluminium. To one zapewnią nam długie użytkowanie bez obaw o zniszczenia. Cena jest niewiele większa, a korzyści dużo wyższe. Jak działa syfon? Podobnie jak syfony do napojów. Umieszczamy w pojemniku odpowiednie naboje. Następnie przenosimy śmietanę czy inną substancję do pojemnika i za pomocą szczelnych oraz prawidłowo dopasowanych końcówek rozpoczynamy ozdabianie naszych deserów, tortów oraz innych słodkich dań. Pojemnik jest łatwy w utrzymaniu czystości. Zawiera tylko niezbędne i rozkręcane elementy, które nie ulegają korozji. Należy jednak pamiętać, że większość pojemników przeznaczona jest jedynie do zimnych, czyli wcześniej schłodzonych mieszanek lub ewentualnie do takich, które mają temperaturę pokojową. Nieliczne z nich będą odpowiednie do cieplejszych czy nawet gorących składników.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here