Jak dobrze ugotować buraki?

Burak ćwikłowy jest znanym i cenionym warzywem. Z punktu widzenia botaniki należy do grupy podgatunku buraka zwyczajnego. Uprawia się jego odmiany jednoroczne, dwuletnie oraz wielosezonowe. Znany jest od starożytności. Zapiski o burakach można znaleźć w wiele odkrytych tekstach ze znalezisk położonych na stanowiskach archeologicznych położonych wokół Morza Śródziemnego. Już wtedy był cenionym warzywem leczniczym i konsumpcyjnym.

Jak gotować buraki i co najważniejsze ile gotować buraki, odpowie ten krótki przewodnik.

Warzywa trzeba zawczasu umyć zaraz po dokonaniu selekcji. Wybierając buraczki ćwikłowe do gotowania trzeba wziąć pod uwagę ich wielkość. Jeśli chcemy ugotować je w całość jest to jeden z ważniejszych parametrów. Wtedy wyselekcjonowane egzemplarze o jednakowej średnicy ugotują się w tym samym czasie. Jeśli natomiast nie ma znaczenia, czy buraki będą w całości można ich nie dobierać wielkością.
Przed gotowaniem podczas mycia trzeba użyć szczoteczki plastikowej i wyszorować każdy porządnie szczotka, tak aby pozbyć się luźnych części naci i piasku osadzonego na powierzchni. Podczas intensywnego szorowania trzeba uważać, żeby nie uszkodzić okrywającej buraki skórki. Wprawdzie nie jest ona zbyt delikatna, jednak przez uszkodzenie wnika do wnętrza buraczka woda i wypłukuje sole mineralne i witaminy.

Ważne jest też co będziemy robić dalej z ugotowanymi buraczkami. Jeśli zużyjemy je na sałatkę do obiadu lepiej je posortować, umyć u ugotować, a następnie szybko przetworzyć.
Kiedy zamierzamy zrobić z nich sałatkę, którą następnie zamkniemy w słoikach i będziemy korzystać z niej przez całą zimę można sobie pozwolić na zakup hurtowy warzywa i przetworzenie go w dużej ilości za jednym podejściem.

Teraz można dobrać naczynie do gotowania buraków. Nie może ono być zbyt małe. Po załadunku buraków powinno pozostać nad nimi jeszcze tyle obrzeża ścianek garnka, żeby można je zalać woda do całkowitego zakrycia, a podczas gotowania woda nie wychlapywała się z garnka podczas intensywnego gotowania.
Buraki trzeba gotować od czterdziestu do siedemdziesięciu minut.

forum-liderow.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here